Vanskelig vaksinasjon

Av: Eva Stenbro

Nå skal jeg fortelle dere om da jeg forsøkte å ta meslingevaksinen.

Det skjedde faktisk i dag. Bakgrunnen var det at det tidligere denne uken gikk et tog fra Haga (i nabokommunen min) til Oslo med en smittet person ombord. På det toget satt også noen personer fra min nære krets.
Kombinert med det så oppdaget jeg i går at det er usikkert om jeg er fullt ut vaksinert mot meslinger, så for å være på den aller sikreste siden, bestemte jeg meg for å ta meslingevaksinen, èn gang for alle.

Og da startet moroa.

Først ringte jeg til fastlegen min og bestilte time, for jeg hadde lest på nettet at det er fastlegen som setter slike vaksiner på voksne. Og heldigvis fikk jeg time på dagen.

Men, fikk jeg høre, vaksinen måtte jeg skaffe selv, for fastlegekontoret hadde ingen vaksinedoser liggende.

Derfor ringte jeg til et lokalt apotek, men de hadde ingen vaksiner inne. Det neste apoteket jeg ringte til hadde heller ingen vaksinedoser liggende, og damen i telefonen kunne fortelle meg at ingen av deres apotek i Akershus hadde meslingevaksinen på lager.

Men de kunne bestille en dose til meg. Hvis jeg hadde en resept å vise til. (Legekontoret hadde ikke opplyst om at jeg måtte ha resept, så det hadde jeg jo ikke).

Damen hørte nok at jeg ble skuffet, og foreslo at jeg kunne forsøke å snakke med den kommunale helsestasjonen.

Helsestasjonen hadde vaksinedoser inne. Mange doser. Problemet er bare, at de bare vaksinerer barn og ungdom. Og selv om jeg kan skryte på meg mye, så skal det godt gjøres å overbevise en helsesøster om at jeg er under 20 år.

Hun foreslo at jeg heller kunne prøve legevakten, for hun hadde levert noen doser til legevakten kvelden i forveien så hun visste at de hadde doser liggende.

Så jeg ringte legevakten, og ganske riktig. De hadde vaksiner liggende, men siden det hadde gått så lang tid siden toget fra Haga gikk (over 72 timer, som er en grense som helsevesenet opererer med), så var de ikke lenger forpliktet til å gi vaksinedoser til folk (!). Damen på tråden sa at hun kunne snakke med kommunelegen og spørre om hun kunne sette en vaksine på meg, men hun kunne ikke garantere noe.

Hun ringte og snakket med kommunelegen, men kommunelegen sa tvert nei. Det kom ikke på tale at legevakten kunne gi meg en MMR-vaksine. På tross av at jeg kanskje mangler beskyttelse mot meslinger og at jeg i verste fall har folk i nær omgangskrets som kan bære smitte.

Til alt overmål ringte kommunelegen til Helsestasjonen også for å få dem til å slutte å henvise folk som spurte etter vaksine til legevakten!

Damen på legevakten beklaget på det sterkeste, og sa at det var best om jeg tok kontakt med fastlegen min. Altså han jeg allerede hadde fått time hos.
Men uten en dose med MMR-vaksine så hadde jeg ikke bruk for den timen.

Men heldigvis finnes det folk som er en smule mer løsningsorientert enn kommunelegen i Sørum.

I Rælingen ligger det et eget vaksinekontor. Altså et kontor som bare har som oppgave å vaksinere folk. Og de har både vaksiner og helsepersonell som har tid til å stikke. Rælingen ligger riktignok noen mil unna, men når nøden er størst…

Jeg ringte til vaksinekontoret, men møtte bare en telefonsvarer, men heldigvis oppdaget damen på kontoret at jeg hadde ringt, og ringte meg tilbake.

Jeg forklarte ståa, og hun var bare vennligheten selv og satte meg sporenstreks opp på en time i begynnelsen av neste uke.

Jeg spurte henne om jeg like godt skulle ta noen flere vaksiner når jeg først var der, og det syntes hun var en god idè.

For å gjøre en lang historie kort, så skal jeg nå vaksineres mot meslinger, røde hunder, kusma, difteri, stivkrampe, polio, kikhoste og hepatitt A! Og hele “moroa” koster ikke mer enn en drøy tusenlapp. (1100 kroner, for å være nøyaktig).

Så, bor du på Romerike og trenger vaksinen, kan du gjøre det innmari vanskelig for deg selv ved å booke time hos fastlegen, be om resept på vaksinen, bestille vaksinen på et apotek, vente til vaksinedosen kommer, håpe at dosen kommer innen du skal til legetimen som du bestilte først og deretter endelig få satt dosen….eller du kan ringe vaksinekontoret i Rælingen og få alt på ett sted. Jeg anbefaler det siste.

Tlf.nr til Rælingen vaksinekontor er: 48 12 02 94.

Puh!