Menn som stirrer på forsamlinger

Publisert av Renate Gulbrandsen den 26 November 2017

Har du også sett LadBibles video om «Braco the Gazer», kroaten som får betalt for å stirre på forsamlinger? Videoen har dukket opp i min nyhetsstrøm med jevne mellomrom det siste halvåret, og er et godt eksempel på innhold uten innhold – «infotainment» som er utformet slik at det fremstår som ekte og seriøst, men som egentlig bare er en samling løse påstander. Men det er noe spesielt med denne videoen, og det er ikke hovedpersonen (han står tross alt bare der og stirrer som en slags menneskelig bassethound), men måten budskapet legges frem på. Videoen er som sagt publisert av LadBible, som omtaler seg selv som en av nettets mest fremtredende produsenter av sosiale videoer, noe som ikke gir dem noen egentlig kredibilitet. Kanskje er det også derfor de vokter seg for å fremme noen påstander i videoen? Problemet er at de, selv om er forsiktige med ordbruken, gir legitimitet til Braco og andre aktører ved å eksponere dem ukritisk, og dermed gi dem en plattform.

Så hva sier egentlig videoen? Den forteller at Bracos jobb går ut på å stirre på folk, og at blikket hans påstås å ha kurert alt fra PTSD til kreft, men at han ikke kaller seg en healer eller guru. Likevel kan man delta på arrangementer for en billig penge, og bli en del av gruppen på 200 000 personer som har blitt stirret på (uten at antallet sier noe om hvor effektiv «behandlingen» er), så uavhengig av hva han kaller seg, tilbyr han en tjeneste. Videoen går videre til å vise Naomi Campbell (en av hans kjendistilhengere) og to anonyme tilhengere skryte av ham og effekten han har hatt på livene deres, før den viser til at Braco har mottatt en utmerkelse under et FN-arrangement, og opplyser om at forskere ikke kan forklare stirringen hans (og effekten av den).

Det er mye problematisk her. Braco lover ingenting, men de som markedsfører ham, legger klare føringer for hva man kan forvente. Dette sikrer at de som møter opp, stiller med forventninger og håp om en form for innsikt eller kur, noe som gjør dem mer mottagelige for en nærmest religiøs opplevelse, lik den man ser under vekkelsesmøter og andre arrangementer der den lamme går og den blinde ser. Mennesker er veldig lettpåvirkelige, og for noen er det nok med litt ro og å kunne fokusere blikket på et par milde øyne, og så løsner en indre anspenthet, i alle fall midlertidig. Det er ikke noe magisk ved dette, og det er latterlig å påstå at dette skal kunne kurere faktiske sykdommer.

Men hva med legitimiteten fra FN-utmerkelsen? Nå sier riktignok ikke videoen at utmerkelsen ble gitt i regi av FN, men det er åpenbart at de likevel låner legitimitet fra organisasjonen. Utmerkelsen er en «peace pole», en liten kjepp med inskripsjoner av teksten «måtte det bli fred på jord» i forskjellige språk inngravert. Dette er ikke noen offisiell pris fra FN, og det viser seg at utmerkelsen ble gitt i Tillman-kapellet, som er et kirkelig senter for FN, men frittstående og uavhengig, uten noen direkte forbindelse med organisasjonen.

Jeg ble dog nysgjerrig på dette med at forskere ikke kan forklare stirringen og effekten av den, for her er det flere ting som skurrer – formuleringen («And scientists still haven’t found an explanation for his gaze… BUT DO YOU BELIEVE IN THIS KIND OF HEALING?») signaliserer at det har vært gjort seriøs forskning på fenomenet, men at man hittil ikke har funnet noen god forklaring, og at det til syvende og sist handler om å ha tro, men fra mitt perspektiv er ikke dette noe man trenger å forske på, fordi vi allerede vet hvordan massesuggesjon fungerer, og at det eneste som skiller seg ut med Bracos variant, er at han ikke sier noe. Men formuleringen tilsier jo at det har vært forsket på ham, så hvem er forskerne, og hva har de gjort? Bracos offisielle nettsider inneholder en video som blant annet knytter ham til flere vitenskapelige arrangementer og forskere. Problemet er bare det at arrangementene er World Healing Congress, The International Congress of Parapsychology og International Conference for Border Sciences. Den vitenskapelige legitimiteten henger nå i en tynn tråd, men hva med forskerne som har trykket Braco til sitt bryst? Videoen refererer til professor Alex Schneider (tydeligvis grunnleggeren av World Healing Congress – hverken han eller den ser ut til å eksistere utenfor Bracos nettsider), Dr. William Tiller (ingeniør som begynte å lefle med psykoenergi etter at han gikk av med pensjon), William Kotzwinkle (en fantasyforfatter) og Dr. Stanislav O’Jack (psykolog som har hatt nær døden-opplevelser og tar «åndefotografier»). En mildt sagt broket forsamling uten nevneverdig kredibilitet.

Dette er selvfølgelig ingen stor overraskelse – at det finnes mennesker som Braco og et apparat rundt dem, vet vi godt. Det som er mer problematisk, er at agendaen deres spres helt ukritisk av LadBible og lignende selskaper som produserer innhold for sosiale medier. Nå er det naturligvis ikke slik at LadBible er en autoritet på kildekritikk og kvalitetsjournalistikk, men de har stor rekkevidde, og det er naturlig å anta at de fleste facebookbrukere blir eksponert for dem via venner og betalte visninger, selv om de ikke aktivt liker siden eller innhold derfra. I motsetning til David Wolfe og Foodbabe, hvis innlegg man nærmest automatisk kan avskrive som rent sludder, fremstår LadBible som en aktør uten noen klar agenda utover å spre underholdende videoer. I en virkelighet der sosiale medier tar større og større plass, avsenderen blir stadig mer usynlig og innholdet mer profesjonelt utformet, kreves det et våkent blikk og en større vilje og evne til å undersøke en påstand før den likes eller deles. Det er heldigvis en slags trøst i at 40 % av reaksjonene på den siste publiseringen av Braco-videoen fra LadBible har vært «haha».